Domů Loserhütte
« Domů »
15.4.2017 Komentáře: 0 aneb bez keců

Loserhütte

Detaily túry:

Kde to najdeme: Altaussee, Štýrsko, Rakousko (zde)

Výchozí i cílový bod: parkoviště v Altaussee (zde)

Nejvyšší bod výletu: chata Loserhütte (1540 m n. m.)

Túra v nižších nadmořských výškách, ale v první půli po úbočí strmých srázů s výhledy směrem k jezeru. Od chaty směrem k Blaa Alm vede cesta nad sjezdovkami i lesy.

Popis trasy:

Od parkoviště se vydejte směrem ke kostelu (k jezeru), před kostelem odbočíte doleva mezi domy, nikam neodbočujte a po chvíli se asfaltka změní ve zpevněnou turistickou cestu. Traverzujete úbočí a cca 2,5 km se vůbec nemusíte bát, že byste zabloudili. Cesta je jasně daná a stále stoupá. Zanořená v lesní části křížne větší vrstevnicovou cestu, ale to, že se blížíte k cíli, poznáte až podle asfaltky, nad kterou náhle vyjdete z lesa. Je to Loser Panoramastrasse a za poplatek ji lze absolvovat od lanovky lyžařského střediska. Odsud už je to, co by člověk kamenem dohodil. K chatě můžete pokračovat po této asfaltce nebo příměji po okraji sjezdovky. V polovině dubna už končila lyžařská sezóna, sněhu už moc nebylo a chata už byla zavřená. Ale min. terasa poskytuje posezení s pěknými výhledy na okolní majestátní štíty. Po svačině je na čase vydat se zpět dolů, ale byla by škoda jít dolů stejnou cestou. Po sjezdovce scházíme mezi domy osady Augstalm až k horní stanici lanovky, zde se uhne cesta č. 201 na Blaa Alm traverzem okolo Loseru. Vlastně skoro neklesáte až do bodu, kdy se cesta zalomí a pošle nás přímo dolů. Lesem sklesáme o necelých 400 m dolů, namažte si kolena. Odměnou nám je kouzelné údolíčko „na konci světa“ s typicky rakouským pohostinstvím a pro děti jako bonus jsou zde prolejzky a minizoo. Odsud už vás navigují směrovky zpět k Altaussee, ale u mostku přes potok značená cesta uhne do luk o trochu výše. My ji minuli a tak jsme šli podél potoka, kam až to šlo, a pak po asfaltce zpátky skrz centrum lyžařského střediska až do Altaussee rovnou k parkovišti.

Čas túry: cca 6 hodin

Doplňující informace:

Použitá mapa: mapy.cz offline

Parkování:  5 Eur/ den

Na dvou nezávislých mapách je chata umístěna těsně pod kótou 1500 m n. m., ale na svých stránkách se chataři chlubí nadm. výškou 1540 m n. m. Tak babo raď ☹ Asi to počítají na komíně :-D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *